Какво ще се случи с гърдите ви по време на бременността

by & filed under Бременност и кърмене.

Толкова много промени ще се случат с тялото ви по време на бременността. Едно от нещата, които ще се променят най-много са гърдите ви. Още от самото начало на бременността, хормоните започват да бушуват и да подготвят гърдите ви за тяхната нова задача, а именно – да осигуряват храна на бебето. Със сигурност ще изпитате поне някои от тези симптоми, но едно е сигурно – с появата на малкото човече, вашите гърди вече няма да бъдат същите.

1. Те стават по-големи. Коремът ви няма да е единственото нещо, което расте по време на бременността. Още от първия месец, количеството мастна тъкан и кръвообращение в гърдите ви нараства, за да подпомогне млечните жлези и канали. До шестата седмица от бременността, много жени откриват, че гърдите им са пораснали с около един размер на чашката, някои дори с повече.

2. Те стават по-тежки. С по-големия приток на кръв и увеличената мастна тъкан, гърдите ви започват да се подуват. Освен това, тялото ви започва да задържа течности, което се дължи на по-високите нива прогестерон и естроген. До деветия месец от бременността, повечето жени наддават около килограм само в гърдите си.

3. Те болят. Лошата новина е, че освен по-големи, гърдите ви стават и много по-чувствителни. Всичката допълнителна кръв, тъкан и задържани течности, не само ще уголеми гърдите ви, но и ще бъде болезнена. Всъщност All that blood, swollen tissue, and fluid retention can leave your chest aching. Това всъщност е и един от първите симптоми на бременността – болезнено чувствителни гърди.

4. Вените по тях стават видими. Може да забележите как вените по гърдите ви стават все по видими с напредването на бременността. Това е така, защото те се уголемяват, за да поемат по-големия приток на кръв.

5. Зърната ви стават по-големи. Те вече заемат централно място в картинката и са по-големи, почувствителни са и стърчат повече от обикновено. Освен това ареолите на гърдите ви стават по-големи и по-тъмни, което се дължи на увелияеният естроген. Жлезите “Монтгомъри” (малките издутинки по ареолите на гърдите) започват да се увеличават и да изпускат мазна течност, която предпазва ареолите от изсушаване и напукване по време на цялата тази трансформация на гърдите.

6. Може да протекат. По време на втория или третия триместър от бременността, може да забележите златисто жълтеникава течност да изтича от зърната ви. Нарича се коластра. Това е първоначалното мляко, което жената произвежда по време на бременността и през първите дни след раждането. Тази гъста течност може просто да засъхне по зърната ви без да усетите нищо. И все пак някои жени, с изненада откриват, че гърдите им изпускат по малко мляко. Към края на бременността, гърдите ви започват да произвеждат коластра и мляко (кърма) и понякога се случва да протекат. Може да използвате подложки за кърмачки, ако усетите, че и вашите гърди протичат по време на бременността.

7. Ще се сдобият със стрии. Уголемяването и подуването разтяга кожата и това, за съжаление, води до образуването на стрии. Освен това, когато започне да се разтяга кожата, може да започне и да ви сърби. Винаги нанасяйте овлажняваща козметика след баня и преди лягане, за да облекчите сърбежа и да поддържате кожата си еластична.

8. Имат нужда от поддръжка. Гърдите ви никога не са се нуждаели от толкова грижи както по време на бременността. Купете си наистина качествени поддържащи сутиени, за да понесат тежестта на порасналия ви бюст и да не натовари той гърба ви. Търсете сутиени с дебела лента под бюста (но без банели), с широки презрамки и регулираща се ширина. Предпочитайте бело от чист памук пред изкуствените материи, защото не запарва и е в пъти по удобно. Спете със сутиен. Спортните бюстиета/сутиени или сутиени за бременни, ще поддържат на място бюста ви и ще спите по-спокойно.

9. Никога вече няма да са същите. След като спрете да кърмите, зърната ви ще си върнат цвета от преди бременността и гърдите ви ще се смалят отново. Заради разтягането кожата ви най-вероятно ще остане отпусната и със стрии. В никакъв случай, обаче, защото това са най-сладките белези – тези от майчинството.

Не се коментира повече.