Как да възпитаме детето на послушание?

Способността да слуша е от важно значение за успяха на вашето дете в училище. Ако не може да следва инструкции, било то в играта или училищната стая, ще среща доста трудности с обучението си. Децата, които са добри слушатели имат и предимство в общуването, защото са склонни да бъдат по-добри приятели с другите.

Ето някои съвети как да възпитате дете, което слуша:

Самият вие бъдете добър слушател

Не прекъсвайте детето, когато ви разкава история или как е преминал денят му. По време на разговорите с него му отдавайте цялото си внимание – не гледайте телевизия, говорите по телефона или четете през това време. Винаги обръщайте внимание на детето, когато иска да ви покаже или каже нещо. Ако искате детето ви да ви слуша, трябва да види, че и вие също го слушате. Децата отвръщат по същия начин, по който се отнасят с тях. Затова и децата, които биват излушвани – слушат.

Давайте кратки и ясни обяснения на ежедневните задачи

Добийте навика да давате прости и кратки инструкции на детето си и винаги го гледайте в очите. Постепенно детето ви ще се научава да слуша по-добре и вие ще можете да увеличавате задачите, които му поставяте. По този начин вие не само учите детето си да чува какво му се казва, но и го учите да бъде самостоятелно.