Достатъчно ли яде бебето ми?

През първия месец новороденото трябва да яде около 8-12 пъти на ден. В началото е добре да опитате да кърмите по 10-15 минути от всяка гърда. С течение на времето увеличавайте времетраенето, като се ръководите главно от нуждите на бебето.

Веднъж щом “слезе” кърмата ви, започнете да кърмите “на поискване”(когато бебето ви е гладно), което обикновено значи през 1-3 часа. С времето бебето пораства и няма нужда да се кърми толкова често. Бебетата, хранени с адаптирано мляко, обикновено се хранят на по-големи интервали от кърмените бебета. И все пак, новороденото не трябва да яде на по-големи от 4 часови интервали.

Посъветвайте се с педиатъра си, ако бебето ви често пропуска хранене и трябва да го будите, за да суче.

Повечето експерти съветват да храните бебето на поискване (т.е. когато то огладнее и си поиска). Ето някои знаци, че бебето ви е гладно:

  • върти глава наляво-надясно
  • отваря уста
  • плези език
  • пъха ръце/юмруци в устата си
  • прави физиономия сякаш суче
  • ако сте го гушнали, се търка в гърдите ви
  • ако докоснете бузата му, обръща глава по посока на стимула

Не е необходимо да се придържате към режим на хранене, защото с течение на времето, с бебето ще се напаснете и ще изградите заедно свой режим. Бебето знае (а ще уведоми и вас) кога е гладно или кога вече е заситено. Следете за знаци, които показват, че бебето е нахранено (бавно, незаинтересовано сучене; извръщане на главата от гърдата или шишето) и прекратете храненето, когато някой от тези знаци е налице.

С покачване на теглото, бебето започва да изяжда все по-голямо количество на едно хранене и прави по-големи паузи между храненията. Продължете с кърменето (храненето от шише) на поискване. Къмещите майки не бива да се притесняват – кърменето стимулира производството на мляко и кърмата ви ще се регулира и ще се нагоди към нуждите на бебето.

Младите майки, особено кърмещите такива, често се притесняват, че бебето им не приема достатъчно храна. За кърмените бебета е важно да бъдат прегледани от педиатър 48 до 72 часа след изписването им от болницата. По време на този преглед, педиатърът ви ще прегледа и претегли бебето ви и ще ви даде съвети относно кърменето. Съвети за кърменето можете да получите и от консултанти по кърменето като Ла Лече Лига.

Ако бебето наддава добре, най-вероятно лекарят ще иска да го прегледа отново след околко 2 седмици. Бебетата, хранени с изкуствено мляко, обикновено биват преглеждани на възраст околко 2-4 седмици, освен ако нямат някакви оплаквания.

Можете да се ориентирате дали вашето бебе се храни достатъчно, ако то изглежда добре и доволно, ако сменяте около 6-8 мокри памперса на ден, ако се изхожда редовно, спи добре и наддава в нормата. Бебе, което изглежда гладно, плаче и не се успокоява след хранене, може би приема малко храна. Ако се притеснявате, че бебето ви не се храни достатъчно, обърнете се за съвет към вашия педиатър.

Много деца “връщат” малко количество мляко при уригване, но бебето не трябва да повръща след хранене. Ако това се случи, причината може да е инцидентно прехранване, но това не трябва да се случва след всяко хранене, в противен случай може да е сигнал за алергия, храносмилателен или някакъв друг проблем и трябва да се обърнете за съвет към вашия педиатър.

Въпреки, че запознаването на бебето с твърда храна започва към 4-6 месец, кърмата (или адаптираното мляко) са основният източник на хранителни вещества през първата година от живота на детето.