Обувките за бебето

Докато проходи, бебето не носи обувки. Въпросът е какви да изберем, когато то проходи. В магазините за обувки днес има голямо разнообразие от модели. Ще ви предложат обувки, които поддържат свода на стъпалото, такива, които да придържат глезена, с подсилен форт на петата и т.н. Да се доверим ли на опита на производителите на обувки?

Наблюдавайте някое прохождащо дете и ще забележите, че то в началото ходи на пръсти, търси най-удобното за него положение и по този начин упражнява мускулите си. Ето че природата сама се е погрижила за всичко и няма нужда от намеса.

Не слушайте съветите на другите. Повечето ще ви предложат да вземете по-големи обувки, за да може детето да ги носи възможно по-дълго. Но с обувки, които са му големи, детето ще се спъва и пада често, а и е заплашено от лоша стойка. Иначе казано – големите обувки носят големи неприятности. 😉 По-добре купете по-евтини обувки, които да са по мярка на детето. Вътрешната им дължина трябва да е 1 см. повече от края на палеца на детето, когато то е право.

Обувките за детското краче трябва да са с широка предна част, за да може детските пръстчета да се движат свобоно.

По възможност не карайте детето да носи обувките на своите кака или батко. Колкото и малко да са носени, те са приели формата на крачето на предишния си собственик и не е сигурно, че тя ще пасне на крачето на по-малкото дете.

Винаги оглеждайте добре подметките на обувките, които купувате. Обувките с хлъзгави подметки са опасни за вашето дете.

Проверявайте често обувките на вашето дете! Крачетата му растат бързо и първите обувки бързо ще му омалеят. Ако забележите, че палецът опира в края на обувката – време е за нови, защото тези вече са малки на детето ви.

Добре е вкъщи по възможност детето да ходи босо/по чорапки, за да усеща пода. По този начин то си дава сметка за тялото си и се научава да пази равновесие.