Развитие на бебето от шестия до дванадесетия месец

За вашето бебе това е период на много бързо израстване. Ще видите как с всяко новопридобито умение то се променя.
Има общоприети норми за развитие на деецата в тази възраст, но вие трябва да имате едно на ум, че всяко дете е различно. Не може всички деца да се поставят под общ знаменател. Ако все пак нещо в развитието на вашето дете ви притеснява, потърсете мнението на вашия педиатър.

– Развитие на бебето през седмия и осмия месец:
Бебето ви вече може да се придвижва на малки разстояния. Дори и да не може да пълзи, то всячески ще се опитва да достигне желаната точка. Някои бебета се придвижват като се избутват с помощта на дупето си, други се претърколват настрани, трети пък се движат седнали като си помагат с крачетата… Целта все пак оправдава средствата и не е толкова важно как го прави вашето дете, по-важното е, че вече е едно движещо се малко бедствие! 😉
Това са първоначалните опити за придвижване на бебетата. След това обикновено се научават да се хващат за нещо, за да се изправят и да ходят. Редът, естествено, не е задължително да е същият. Може вашето бебе да се научи да ходи без дори да е успяло да овладее пълзенето.
Когато бебето достигне своя осми месец, трябва вече да може да стои стабилно седнало. Не се изненадвайте, ако някой ден го откриете седнало в кошарата си и с широка усмивка на лице.

– Развитие на бебето през деветия и десетия месец:
През този период храната на бебето става по-разнообразна и то започва да проявява интерес към различните видове храни. Сигурно детето ви вече има 3-4 зъба, което означава, че можете да му давате храни, обозначени като втора фаза или по-просто казано с по-едри парченца за дъвчене.
Трябва да бъдете много внимателни, когато въвеждате нова храна в менюто на бебето, особено ако имате алергии в семейството. В случай на фамилна обремененост е по-добре да отложите храните-алергени (пшеница, яйца) за по-късен период. Въвеждането на твърда храна през този период не е от жизнено важно, затова запазете кърмата или АМ като основно “блюдо” в менюто на вашия мъник. 🙂
Деветият и десетият месец са периодът, когато малкото човече става особено любопитно към заобикалящия го свят. То вече се интересува как работят различните неща. Дайте му подходящи за възрастта играчки и НЕ спирайте да му говорите и пеете, дори и да се чувствате глупаво понякога.

– Развитие на детето през единадесетия и дванадесетия месец:
С наближаването на първия му рожден ден, вашето дете ще се опита да направи своите първи крачки. Естествено, при някои това може да се е случило още през 10 месец.
Малкото човече трябва да може да се справя и с похапването с ръце. Избягвайте да му давате, обаче, храни, които крият риск от задавяне като ядки, грозде, твърди бонбони и др. Нека гледа образователни филмчета със забавни песнички, които ще го окуражат да се поклаща в ритъм.
Сигурно изгаряте от нетърпение да отпразнувате подобаващо първия рожден ден на вашето съкровище. Не забравяйте, обаче, че то си е всъщност едно пораснало бебе и едно прекалено шумно парти няма да му понесе добре. Това в никакъв случай не означава, че празненствата са забранени. Напротив – поканете малките му приятелчета и не забравяйте да запечатате веселите моменти! 😀