Как да изберем най-подходящия домашен любимец за нашето семейство

Когато решите да си вземете домашен любимец, е важно да изберете такъв, който да подхожда на начина на живот на всеки един от вашето семейство.

Лесно е да изберете животно за всеки един член от семейството поотделно. Но е трудна задача да изберете едно животно, което да се хареса на всички. Ето шест неща, над които трябва да помислите при избора на домашен любимец.

 

Ако имате малки деца

 

Малките деца искат домашен любимец, който могат да прегръщат. Не всяко куче и котка, обаче, са подходящи за семейство с малки деца. Избирайте внимателно, като се ръководите от породата и темперамента на животното. Има породи, известни с това, че са подходящи за съжителство с малки деца. Такива са например голдън ретрийвър, лабрадор, гонче. Те са достатъчно големи да устоят на поривите на любов на малките деца, но и лесно поддаващи се на тренировка и верни на стопанина си кучета. Когато избирате куче се водете не от породата, а от това какво е здравето му, лесно ли се тренира и доколко е социално. Ако ви се наложи, не се притеснявайте а се обърнете и към специалист.

Ако ежедневието на семейството ви е забързано 1

Ако семейството ви живее на бързи обороти или прекарвате повечето си време навън, то тогава кучето не е подходящият домашен любимец за вас. Кучетата са социални животни. Домашните кучета си нямат глутница и семейството изпълнява тази роля. Ако бъдат оставяни дълго време сами или са пренебрегвани това може да ги настрои враждебно към стопаните. Също така забравете за куче, ако не можете да му отделите поне час на ден за разходка, физ. упражнения и игра. Липсата на физическа активност, може да причини отклонения в психиката на животното. А и ако няма кой да извади животинчето навън, то ще облекчи физиологичните си нужди някъде вкъщи, а това няма да ви се хареса, повярвайте ми.

Ако семейството ви иска животно за гушкане, тогава по-добре си вземете котка. Котките са по-подходящи за заети хора. Те са независими, най-щастливи са сами със себе си и не трябва да излизат навън, за да се облекчат. Просто преди да вземете котка се уверете, че е от порода, която обича да бъде гушкана. Ако не държите да прегръщате и мачкате домащния си любимес, винаги можете да си вземете хамстер, морско свинче, рибки, костенурка, птичка и др.

Ако бюджетът ви е ограничен

Не изпадайте в ситуация да трябва да избирате между нуждите на семейството и тези на домашния любимец. Освен парите за храна, кучетата и котките може да имат нужда и от сериозни ветеринарни грижи, които струват скъпо. Попитайте някой, чието куче е имало нужда от дентални грижи, например. Най-вероятно ще се наложи да купувате и аксесоари и дори играчки за домашното животно, така че сумата ще набъбва. Така, че ако разполагате с ограничен бюджет, ориентирайте се към животно, което не  изисква много финанси за “поддръжка” – рибки, хамстер, декоративно зайче или морско свинче.

Ако някой от семейството има алергия

На първо място, открийте към кое животно е алергично детето ви. Алергичните към котки, често не проявяват алергия към кучета. Алергията към дадена порода кучета, често не значи алергия към кучетата като цяло. Посъветвайте се с алерголог или направете тест, за да разберете колко сериозна може да бъде дадена алергия. Намерете начин да прекарате малко време с желаната порода животно, което искате да осиновите. Помолете приятел с куче да гледате неговото за ден два или ходете на гости у някой с котка, за да видите дали ще има някакви последствия за вашето здраве.

Ако търсите животно с по-малко “поддръжка”

Ако отсъствате дълго от къщи, пътувате често или просто сте по-мързеливи – ориентирайте се към животно, което без козина или без нужда да напуска дома. Помислете за рибки, птичка или някакъв дребен гризач. Всичко което живее в клетка или аквариум е добър вариант за вас, защото не изисква ежедневни разходки. Помнете, обаче, че дори и декоративните животни изискват медицински грижи, хранене и хигиена.

Ако нямате двор

Всички кучета, независимо от размра им, имат нужда от физическа активност. Ако харесвате големите породи кучета, но не разполагате с достатъчно място, заложете на по-дребно куче – пудел, чихуахуа или померан например. А ако ви затруднява и ежедневната разходка в парка, но държите да имате домашен любимец, вземете си котка, хамстер, рибки или птичка в кафез. 🙂