Бебешкото ако – кое е нормално и кое не

Внимание: Настоящата статия не замества консултацията с лекар специалист.

Кое е нормално за едно бебе зависи от много неща. Зависи от това на каква възраст е; дали е кърмено или се храни с адаптирано мляко; зависи също и от това дали бебето ви вече приема твърда храна.

Как ще изглежда акото на новороденото ми бебе?

През първите няколко дни след раждането, бебето ще изхожда т.нар. мекониум, съставен от слуз, амниотична течност и всичко, което бебето е погълнало по време на престоя си в утробата. Мекониумът е тъмно зелено – черен на цвят и е с лепкава консистенция. Може да ви затрудни при почистването на малкото дупе, но появата му означава, че чревния тракт на бебето ви работи нормално.

Как ще изглежда акото на бебето ми ако го кърмя?

Коластрата или първото майчино мляко действат като разхлабително и помагат на бебето да изходи мекониума. След като кърмата ви се нормализира (след около 2-3 дни), акото на бебето постепенно ще се промени на външен вид и консистенция. То ще бъде по-светло на цвят, като ще варира от зеленикаво кафяво до жветло кафяво или с цвят на горчица. “Ароматът” може да стане и по-сладникав. Очаквайте акото да бъде и по-рядко като консистенция и (евентуално) да има гранули в него. През първите няколко седмици бебето ви може да се изхожда по време или след всяко хранене. Средно около 4 – 5 пъти днес през първата седмица. Постепенно стомахчето на бебето ще се регулира и е много вероятно да ака по едно и също време всеки ден. Някои кърмени бебета се изхождат по веднъж на няколко дни или дори веднъж седмично. Това не бива да ви притеснява, стига акото на бебето да е меко и бебето да не чувства дискомфорт при изхождане. Ритъмът на изхождане на бебето може да се промени:

  • когато започнете захранването
  • ако е болно
  • ако започне да приема по-малко храна от обикновено

Как ще изглежда акото на бебето ми ако го храня с адаптирано мляко?

Ако храните бебето си с адаптирано мляко, неговото ако може да изглежда различно от акото на кърмено бебе.  То може да:

  • е по-гъсто от акото на кърмено бебе и по-голямо като количество (гъсто колкото паста за зъби например). Това е така, защото адаптираното мляко не може да се усвои така пълноценно като майчиното мляко.
  • е светло жълто или жълто-кафяво на цвят.
  • има по-силна миризма.

Бебетата хранени с адаптирано мляко страдат по-често от запек, отколкото кърмените бебета. Посъветвайте се с вашия педиатър, ако мислите, че бебето ви има проблем!

Ще се промени ли акото на бебето ми ако спра да го кърмя и започна да го храня с адаптирано мляко?

Ако по една или друга причина се налага да преминете от кърма на адаптирано мляко, направете прехода плавен. Това може да ви отнеме няколко седмици дори, но така ще дадете време на крехката храносмилателна система на бебето да се адаптира и ще избегнете евентуалния запек. Това също така ще помогне и на вас да избегнете болезнените и препълнени гърди и появата на мастит. Веднъж щом бебето премине на хранене изцяло с адаптирано мляко (АМ), акото му и рутината на изхождане ще се промени напълно.

Как ще изглежда акото на бебето ми след като го захраня с твърди храни?

Захранването с твърди храни, разбира се, ще повлияе силно на изхождането на вашето бебе. То ще се променя в зависимост каква храна приема. Ако го храните с моркови, очаквайте съдържанието на следващия памперс да е светло оранжево на цвят. 🙂 Може да се изненадате от това, че богатите на фибри храни като стафиди или боб, преминават право през стомаха и ще ги откриете почти непокътнати в следващия пълен памперс. 😉 Това ще се промени с течение на времето, когато бебето порасне и вече може по-добре да храносмила фибрите в храната. С увеличаване на разнообразието от приемани храни, акото на бебето ще става все по-разнообразно на консистенция, цвят, аромат. То ще става все по-гъсто, тъмно на цвят и доста по-миризливо.