10 неща, които не бива да казвате на своите деца

Тези невинни на пръв поглед ежедневни фрази могат повече да навредят, отколкото да помогнат.

Може би не сте от родителите, които използват фрази като “Почакай баща ти да се прибере” или “Ще ми се повече да приличаше на сестра си, но има фрази, които трябва да използвате при общуването с вашите деца.

1. “Браво.”

Според учените, честото използване на поощряващи фрази като “Добра работа”, “Браво” всеки път когато детето ви усвоява нещо ново, всъщност го прави зависимо и то вече прави нещо, не от собствена мотивация, а защото търси одобрението ви. Запазете похвалите за постиженията, които наистина ги заслужават. Бъдете възможно най-точни – вместо “Добра игра” кажете “Добър пас. Хареса ми как се търсиш съотборниците си.”

2. “Повторението е майка на знанието.”

Вярно е, че колкото повече се упражнява детето ви, толкова по-добре ще усвои дадено умение. Тази поговорка, обаче може да остави детето с убеждението, че ако сгреши, означава, че не е положило достатъчно усилия. Детето ще се пита къде е сгрешило и защо не е “най-доброто”, въпреки, че е опитвало до припадък. Вместо това, укоражавайте детето да работи усърдно, защото така ще се усъвършенства и то самото ще се чувства гордо от своя напредък.

3. “Няма нищо.”

Детето ви пада, одрасква си коляното и започва да плаче. Иска ви се да го успокоите и да му кажете, че няма нищо, че всичко ще е наред. Вместо да го успокоят, обаче, тези думи ще го разстроят повече. Детето ви плаче именно защото нещо не е наред. Вашата задача е да му помогнете да се справи със своите емоции, а не да ги омаловажава. Прегърнете го и покажете съпричастно като кажете нещо като “Това беше лошо падане.” Попитайте го какво предпочита – лепенка или целувка (или и двете). 😉

4. “Побързай!”

Детето ви се мотка със закуската, иска само да се облече (макар, че не се справя особено успешно с това) и е на път да закъснее. Но притискайки го да побърза само го стресирате още повече. Смекчете малко тона. Кажете нещо от сорта на “Да побързаме!”. Това ще подскаже на детето, че сте от един отбор, а не сте негов враг. Можете дори да превърнете в игра приготвянето за училище/детска градина – “Хайде да видим кой първи ще се облече!”.

5. “На диета съм.”

Вминавате с теглото си? Моля, запазете го за себе си! Ако детето ви вижда да се качвате ежедневно на кантара може да развие грешно мнение за тялото си. По-добре кажете “Ям по-малко/повече, защото това ме кара да се чувствам по-добре.” Същото важи и за упражненията. Вместо “Трябва да се упражнявам.” кажете “Виж, колко е приятно навън, ще изляза на разходка.”