Как да станем перфектни родители

Децата имат нужда от граници. Те им помагат да се справят със заобикалящия свят, който често е объркващ за тях. Като им поставяте граници, те могат спокойно да откриват и изучават новите неща около тях.

Научете ги да бъдат самостоятелни. Давайте им малки задачи, съобразени с тяхната възраст – да прибират играчките си, да се обличат сами, да изхвърлят боклука, да мият чиниите. Тези малки отговорности са от полза за доброто самочувствие на децата.

Не бързайте да помагатена детето. Дайте му шанс само да намери решение на проблема. Не се втурвайте веднага да решавате проблемите му, а му покажете, че имате доверие в него и го обичате. По този начин вие учите детето да разчита на себе си и да бъде самостоятелно.

Не спорете за всичко с детето, а бъдете разумни и избирайте своите битки. Децата не могат да осмислят прекалено много правила наведнъж. Не спорете за незначителни неща като изборът на дрехи. Фокусирайте се върху нещата, които наистина имат значение – лъжите, удрянето на други деца, грубия език при общуване.

Играйте с децата си. Нека те да изберат на какво. Просто се забавлявайте заедно.

Четете книги заедно с детето всеки ден. Можете да започнете от най-ранна възраст. Бебетата обичат да слушат гласа на родителите си. Родителския допир, гушкането и една хубава приказка само ще ви сближи още повече, а и ще помогне на детето да заобича книгите.

Отделете си време само за вас и детето. Позволете му да избере какво да правите през тези минути. Нека нищо друго не отвлича вниманието ви, дори просто да се “мотаете” заедно.

Създавайте красиви спомени. Децата ви няма да запомнят всичко, което им казвате, но със сигурност ще си спомнят за приказката преди лягане, целувката за лека нощ, семейната игра на “Монополи” и други.