Какво ще се случи с гърдите ви по време на бременността

Внимание: Настоящата статия не замества консултацията с лекар специалист.

 

Толкова много промени ще се случат с тялото ви по време на бременността. Едно от нещата, които ще се променят най-много са гърдите ви. Още от самото начало на бременността, хормоните започват да бушуват и да подготвят гърдите ви за тяхната нова задача, а именно – да осигуряват храна на бебето. Със сигурност ще изпитате поне някои от тези симптоми, но едно е сигурно – с появата на малкото човече, вашите гърди вече няма да бъдат същите.

1. Те стават по-големи. Коремът ви няма да е единственото нещо, което расте по време на бременността. Още от първия месец, количеството мастна тъкан и кръвообращение в гърдите ви нараства, за да подпомогне млечните жлези и канали. До шестата седмица от бременността, много жени откриват, че гърдите им са пораснали с около един размер на чашката, някои дори с повече.

2. Те стават по-тежки. С по-големия приток на кръв и увеличената мастна тъкан, гърдите ви започват да се подуват. Освен това, тялото ви започва да задържа течности, което се дължи на по-високите нива прогестерон и естроген. До деветия месец от бременността, повечето жени наддават около килограм само в гърдите си.

3. Те болят. Лошата новина е, че освен по-големи, гърдите ви стават и много по-чувствителни. Всичката допълнителна кръв, тъкан и задържани течности, не само ще уголеми гърдите ви, но и ще бъде болезнена. Това всъщност е и един от първите симптоми на бременността – болезнено чувствителни гърди.