Цикълът ви след бременността

Внимание: Настоящата статия не замества консултацията с лекар специалист.

Несъмнено най-големият дар на една бременност е очарователното бебе накрая. Като бонус, обаче, получавате и (поне) девет месеца без досадния ви месечния цикъл. Ура, той излиза в дълга ваканция! НО кога ще се завърне и дали всичко ще е по старому?

Колко скоро след раждане да очакваме “гости” ?

Най-страшният враг на цикъла се оказва кърменето. От това колко дълго ще продължи то, до голяма степен зависи и завръщането на цикъла ви, защото пролактинът, хормонът отговорен за произвеждането на кърма, подтиска овулацията. Майките, които не кърмят, обикновено биват възнаградени с цикъл около 4 до 6 седмици след раждането. Майките, чиито бебета са на смесено хранене (кърма + адаптирано мляко) могат да бъдат изненадани от месечния си цикъл доста по-късно. Изцяло кърмещите майки, обаче, могат да си отдъхнат, защото цикъл могат да очакват поне шест месеца след раждането, а много от тях забравят за досадния гост до мига, в който спрат да кърмят.

Мога ли да забременея, докато съм без цикъл?

Някои жени научават отговора по трудния начин. Иначе казано – това, че нямате цикъл не означава, че не може да забременеете. Овулацията настъпва преди цикъл, а щом имате овулация, значи има шанс за бременност, дори и все още да сте без цикъл. Това важи с пълна сила и за кърмещите майки. Забравете за мита, че кърменето ви защитава от бременност. Винаги използвайте контрацепция. Посъветвайте се с вашия лекар за това кой е най-подходящия метод за вас, защото някои не са подходящи за кърмачки!

Ще се промени ли цикълът ми след раждането или всичко ще е както преди?

Цикълът ви може да се промени малко, много или никак. Може да е по-обилен или по-оскъден, по кратък или по-продължителен. Може да има промяна и в болката по време на цикъл. Това е така, защото по време на бременността матката се уголемява, лигавицата ѝ се удебелява, а след раждането всичко трябва да приеме предишните си размери. Този процес се повтаря при всяка следваща бременност. Ако сте раждали по естествен път, може да усещате тампонът по различен начин, при първитя няколко цикъла. С течение на времето това усещане изчезва.

Нередовен ли ще е цикълът ми?

Може да отнеме известно време, докато цикълът ви “влезе в релси”, особено ако сте кърмачка. Той ще се стабилизира до няколко месеца след като спрете да кърмите.

Как да разбера, че нещо не е наред?

Първите месеци след раждането цикълът ви може да е по-обилен и да ви боли повече от обикновено. Все пак, ако се налага да сменяте тампона си на час или по-малък интервал, веднага се свържете с вашия лекар! Идете на преглед и ако: кръвотечение повече от 7 дни; необичайно големи съсиреци; липса на цикъл (щом веднъж ви е дошъл след раждането); кървене между два цикъла; ако нямате цикъл 3 или повече месеца след раждането/спиране на кърмене.