Топ 10 на най-нездравословните храни, които можете да дадете на детето си

Когато се отнася до полезни и вредни храни, родителите често губят битката. Има някои храни, които са очевидно здравословни (плодове, овецени ядки и др.) и такива, за които всички знаят, че са вредни и нездравословни (като яденето на чийзбургер и пържени картофки всеки ден). Има и храни, за които родителите мислят, че са питателни и здравословни, но всъщност имат много малка хранителна стойност и цял куп скрити мазнини и захар.

Ето някои от най-лошите храни, които можете да предложите на детето си.

1. Детските зърнени закуски

Със сигурност на кутията, която сте купили от супермаркета, се мъдрят един куп витамини и минерали. Количеството им, обаче, е нищожно сравнено с количеството захар и вредни съставки. Диетолозите препоръчват консумацията на зърнени закуски, които съдържат поне 3 грама фибри (на порция) и по-малко от 10 грама захар (отново на порция). Най-добрата зърнена закуска, която можете да предложите на детето, всъщност, са пълнозърнестите овесени ядки. Те са богати на фибри, витамини и минерали. Можете да добавите към тях плодове, мед или да ги смесите с кисело мляко.

2. Мюсли десертчета

Това може да ви учуди, но мюсли десертчетата не са толкова здравословни, колкото ги рекламират. Много от купешките са пълни със захар и добавки като шоколадов чипс, фруктозен сироп, изкуствени оцветители, които всъщност ги правят не по-здравословни от няколко изядени бисквити. Пригответе си домашни енергийни блокчета. Използвайте натурални съставки като бадеми, стафиди, фъстъчено масло, кокосови ядки, мед, фурми, кашу и въобще всякакви сушени плодове и ядки, за които се сетите.

3. Консервирани меса

Пушената шунка, пушен врат и подобни меса са всъщност вредни, макар и да си мислим обратното. Огледайте добре етикета за нитрати, консерванти и изкуствени оцветители.

4. Кексчета

Колкото и да обичат децата ви да хапват кексчета и колкото и да обичате да ги глезите с такива – недейте. Повечето пакетирани лакомства съдържат транс мазнини, които са най-вредни от всички мазнини познати на човек. Така че ако детето ви държи винаги да има десерт, предложете му домашни сладкиши вместо купешките, дайте му плодове, дори и сушени такива.

5. Пържени картофки

Мисля, че всеки родител знае, че яденето на пържени картофки всеки ден води до напълняване, да не споменаваме грешните навици, които формира у децата. Ключът тук се крие в сдържаността и умерената консумация. Ако все пак децата ви обичат тази храна, предлагайте им я не повече от 1-2 пъти седмично и то не като основно ястие, а по-скоро като гарнитура.  Диетолозите предупреждават, че пържените картофи имат много малка хранителна  стойност, но съдържат много мазнини и натрий. За съжаление, същото важи и за картофения чипс, снаксовете и всяка пържена храна изобщп. Просто заменете пържените картофки с печени такива. 🙂

6. Пица

Ако имате навика често да си похапвате пица през седмицата, внимавайте защото купешката няма нищо общо с домашната. Оставете телефона и започвайте да месите. Можете набързо да спретнете здравословна пица с пълнозърнесто или черно брашно, хубав кашкавал/сирене, истинско месо (а не измислени колбаси), дори можете да добавите и зеленчуци.

7. Сокчета в кутия

Експертите казват, че в тези сокове няма нищо полезно. Не само, че са с добавена захар, но и повечето от тях не съдържат абсолютно никакви фибри или витамини, просто защото нямат нищо общо с истинските плодови сокове. Така че следващия път, вместо дадете на детето си сокче в кутийка, по-добре смесете в блендера малко плодове и кисело мляко и дайте на мъника да опита една различно и много вкусно лакомство.

8. Бисквитки

Пакетче бисквити, често ме е спасявало от нервните изблици на децата ми. НО когато забелязах, че вкусните хрупки, които давам на детето си са направени от бяло брашно, консерванти и нездравословни мазнини, набързо ги смених с такива, които са направени от пълнозърнесто брашно. Те не само че засищат повече, но и не правят детето ми изморено и раздразнително.

9. Безалкохолни газирани напитки

Много деца обичат газираните напитки, но зъболекарите предупреждават, че практически, това означава да дадем на детето си супена лъжица захар всеки път, когато консумира газирани безалкохолни напитки. Това не само се отразява на външния вид на децата, но и разрушава техните зъби. Дори диетичните напитки съдържат един куп отровни подсладители, така че наистина внимавайте много с количеството.

10. (Плодови) желирани бонбони

Забравете за пакетчетата с плодови желирани бонбони, нищо че според рекламите, те са направени от истински плодови сокове. В тези “плодови” бонбони няма нищо плодово, освен може би формата им. Заменете бонбоните със сушени плодове или пресни такива.