Здравословно хранене по време на бременност

0-3 седмица от бременността

Вместо да слушате съвети от типа “Сега трябва да ядеш за двама!”, постарайте се да се храните балансирано и здравословно. Важното е да не трупате повече килограми от необходимото, но и да не падате под минимума. Консултирайте се с вашия лекар дали трябва да приемате хранителни добавки и какви. В началото на бременността е важно да консумирате колкото се може повече плодове и зеленчуци. Яжте свежи плодове и зеленчуци, за да си набавяте вода, витамини и минерали.

4-7 седмица от бременността

Продължете да се храните така, както и през първите 3 седмици от бременността. Консумирайте повече плодове и зеленчуци. Приемът на повече вода и витамини и минерали ще се отрази много добре на вашето бебе. Препоръчително е да приемате и повече мляко (прясно и кисело) и млечни продукти, заради съдържащите се в тях протеини, минерали и витамини.

8-11 седмица от бременността

През този период неразположението ще е най-силно. Пийте повече плодово-зеленчукови сокове и консумирайте повече сурови плодове и зеленчуци, за да си набавяте нужните витамини и хранителни вещества. Похапването на кисели храни, бисквити или солети сутрин, ще намали сутрешното неразположение и гаденето през деня. ВНИМАНИЕ: Кафето и напитките,съдържащи кофеин, са противопоказни за бременни. Кофеинът е особено вреден за развитието на бебето, за това не консумирайте повече от 1 кафе на ден.

12-15 седмица от бременността

През втория триместър от бременността, е препоръчителна консумацията на храни богати на желязо и калций. Храни богати на желязо са – червеното месо, рибата, яйцата, бобовите храни, зелените зеленчуци и др. Храни богати на калций са – млякото и млечните продукти, бобовите храни, зелените зеленчуци и др. Внимавайте за теглото си, защото има опасност да качите повече килограми през втория триместър от бременността. ВНИМАНИЕ: Т.нар. “фаст фуудс” са вредни по принцип, но са особено опасни за бременните. Готовите храни пречат на усвояването на желязо то от организма и може да се стигне и до анемия. Да не говорим, че може да станат причина за качването на прекалено много килограми по време на бременността и това да доведе до токсемия.

16-19 седмица от бременността

Приемайте достатъчно вода, витамини и минерали, особено желязо. Млякото и млечните продукти, бобовите култури и зелените зеленчуци са отличен източник на нужните ви хранителни вещества (протеини, калций, желязо) за този период. ВНИМАНИЕ: Избягвайте газираните напитки и пържените храни!