Да предпазим детето от “хищници”

1. Лошият непознат
Не говорете на детето за “лошият чичко” или “лошият непознат”. Първото, което изниква в съзнанието на едно дете при тези думи е “някой, който изглежда страшно. Истината е, че престъпникът (“лошият”) може да изглежда като всеки един от нас и да подходи към детето приятелски. Веднъж щом се представи (няма значение дали с името си или каже, че е приятел на татко/мама), той вече не е непознат в очите на детето. Обяснете на детето, че не може на пръв поглед да познае дали някой е лош или добър.

Освен това, може някога на детето да се наложи да разговаря с непознати. Важното е да разговаря с правилния непознат. Изкушаващо е да кажете на детето да намери полицай при нужда, но децата често не могат да различат униформите на различните институции, по улиците не можеш да срещнеш толкова полицаи, а и самият престъпник може да е облечен с униформа, за да спечели доверието на детето. Научете детето си, ако по някакъв начин се почувства застрашено, да се оглежда за майка с дете/деца!

2. Научете детето си, че възрастните не се нуждаят от помощта на деца
Ако възрастен има нужда от упътване, помощ да намери домашния си любимец или нещо друго, той трябва да се обърне към друг възрастен, а не към дете.

3. Измислете си кодова дума
Може с детето си заедно да измислите кодова дума, която да използвате в случай, че ви се наложи да изпратите някой друг да го забере от училище или извънкласно занимание. Детето трябва да знае, че ако се наложи да изпратите някой, когото то не познава, той ще използва тайния код. Нека кодовата дума бъде нещо забавано или защо не лично, за да е лесно на детето да го запомни. Обяснете на детето, че може да тръгне само с някой, който каже правилната дума.

4. Обяснете на детето си да не се страхува, нито да се чувства неудобно да крещи или да казва не на непознати.
Учим децата си, че трябва да слушат възрастните и да не им противоречат, но има случаи, когато трябва да направят точно това. Добра идея е да упражните това с детето. Разиграйте ситуация, в която се налага то да каже “Не!”, да крещи силно, да бяга бързо.

Най-важното нещо е да общувате с детето си. Разговаряйте с него и често му обяснявайте за опасностите, които дебнат и начините да се предпази от тях.