Препоръки за хранене на детето между 1 и 2 години

Децата биват отбивани средно на около едногодишна възраст и тогава спира консумацията им на майчино мляко. Във възрастта между 1-2 години, хранителният режим на детето все повече заприличва на този на възрастните. Хранителните навици и предпочитания се формират още в най-ранното детство, затова приемете здравословен начин на хранене и се стремете да разширите максимално вкусовите познания на вашето дете. По същото това време се развива и финната моторика, така че храните, подходящи за ядене с пръсти са един чудесен избор за този период. Също така, осигурете на детето прибори за хранене, които са безопасни и съобразени с възрастта му, а и по възможност по-цветни.

Млечни продукти

  • Във възрастта между 1 и 2 години, костите на вашето детето растат бързо. Ето защо е изключително важно то да консумира достатъчно млечни продукти, които са богати на калций и витамин Д. Калцият е необходим за растежа и развитието на костите, а витамин Д помага за усвояването на калция. Детето ви трябва да консумира млечни продукти поне два пъти на ден. Пълномасленото прясно мляко, сиренето, изварата и киселото мляко са добър избор.

Плодове и зеленчуци

  • Плодовете и зеленчуците са най-добрият източник на витамини и минерали, които са изключително важни за развитието на вашето дете. Освен това, плодовете и зеленчуците са ценен источник на фибри, които са важни за добро храносмилане и чревен комфорт. На 1-2 годишна възраст, детето ви трябва да консумира плодове/зеленчуци 2-3 пъти дневно. Експериментирайнте с различни плодове и зеленчуци, запознавайте детето си с нови вкусове и текстури. Така ще сте сигурни, че то приема възможно най-много от нужните му витамини и минерали. Добър вариант за една порция, например, е резени ябълка, половин банан и/или половин купичка грах (готвен или на пара).

    Зърнени храни

    • По време на една много активна фаза от растежа, зърнените храни осигуряват чудесен източник на енергия, а също така са и богати на витамин B, фибри и важни минерали като фолиевата киселина. Половин филия пълнозърнест хляб на закуска или няколко оризови бисквити са чудесен избор за похапване. За обяд/вечеря, можете да предложите на детето ориз или макаронени изделия. Децата на 1-2 години трябва да консумират зърнени храни по 5-6 пъти на ден.

    Протеини

    • Нека детето ви консумира поне 2 пъти дневно храна богата на протеини. Протеините са важни за растежа и тъканите. Яцата – независимо варени или пържени, са чудсен източник на протеини. Бобът и тофуто също са добър вариант.