15 начина да бъдем (почти) перфектни родители

Всички ние искаме най-доброто за децата си. Малките промени понякога могат да направят голяма услугата на семейния живот.

1. Отделяйте време на децата си

Дори и да е най-неподходящия момент, обърнете внимание на децата си. Те търсят вниманието ви и имат нуждата да го получат веднага, точно в този момент. Децата живеят за мига, така че преструвайте се, че разполагате с всичкото време на света за тях. Домакинската работа може да почака няколко минути.

2. Придържайте се към няколко прости правила

Ако имате прекалено много правила, винаги ще се карате. Основните правила включват: Винаги казвай истината, Бъди мил с останалите, Не разговаряй с непознати, Не пресичай сам/а улицата и т.н

3. Карайте ги да се усмихват

Малко гъделичкане преди лягане, говорене с преправен смешен глас, разказването на вицове и забавни истории за мама и тати като малки, винаги озарява детските личица и кара малките очички да блестят.

4. Не вършете няколко неща наведнъж

Невъзможно е. Опитвате се да водите сериозен телефонен разговор, докато правите закуска на децата си, помагате им с домашните или ги обличате. В края на краищата всички ще се изнервят и нищо няма да е свършено както трябва. Децата винаги реагират остро, когато им е упражнен натис, а вие също ще се ядосвате.

5. Напомняйте им да казват “Благодаря!”

Писането на благодарствени картички и писма в днешно време е рядкост, но по този начин децата ще изразят благодарността си за получените подаръци. За да направите писането по-забавно, можете да им дадете цветна хартия и химикали с блестящо мастило. Бъдете настоятелни, защото благодарността е важно нещо. Ако децата са по-големи, могат да изпратят имейл (електронна поща), ако предпочитат.

6. Сложете край на караниците

Започнат ли да се карат и видите, че нещата отиват към физическа саморазправа – изведете ги навън да потичат или да покарат колело. Момчетата често се боричкат, защото имат нужда да изпуснат парата. Ако децата спорят на публично място, като в супермаркета например, можете да им възложите задачи. Нека единият взима нещата от рафтовете, докато другият бута количката. След известно време нека сменят местата си, за да няма отегчени.

7. Не очаквайте прекалено много от децата си

Ако вдигнете твъде високо летвата, и вие и децата ви ще претърпите разочарование, което за тях може да има ужасни последствия, особено що се отнася до самочувствието и увереността им в себе си. Приемете радушно приятелите на децата си, дори и да не ви допадат. Не бъдете критични, ако са непохватни във вършенето на домакинската работа – все пак се опитват да ви помогнат!

8. Създайте им прекрасни спомени

Времето лети и в един момент се усещате, че малките ви птиченца вече не са малки и скоро ще отлетят от гнездото. Наслаждавайте се на всеки един миг прекаран заедно. Не се чувствайте задължени, обаче, да ги подкупвате с посещения в Макдоналдс, Дисниленд или почивка в скъп курорт. Една приятна разходка в парка, ще бъде помнена много дълго време, стига да е изпълнена с приятни моменти, смях,, игри и любов.

9. Оставете ги да се изцапат

Децата обичат да се цапат, затова просто носете резервен чифт дрехи, когато излизате и свиквайте с ежедневното пране. Учете ги, обаче, да почистват след себе си и да подреждат, за да не сте заобиколена от бъркотия постоянно.

10. Дайте си почивка

Оставяйте ги на грижите на друг, дори и за малко. Това ги прави по-самостоятелни, а на вас позволява да видите нещата в перспектива.

11. Не съдете себе си прекалено строго

Ако имате тежък ден, помислете за нещата, които вашите родители са сбъркали. Но вие все пак оцеляхте! Напомнете си, че трябва да грешим, за да се поучим от грешките си и да натрупаме опит.

12. Обяснете им колко печелите

Разяснете им, на прост и достъпен език, колко печелите и какви разходи имате всеки ден, за да разберат защо не могат да получат най-новите играчки от рекламите или поредния чифт лъскави дрехи.

13. Не крещете

Изненадайте ги като говорите тихо и спокойно. Ще ги хванете неподготвени и може дори да чуят какво казвате.

14. Осъществете зрителен контакт

Бъдете лице в лице, когато изисквате да свършат нещо. Много по-ефективно е от крещенето през няколко стаи.

15. Не се оплаквайте

Постарайте се поне по един час дневно да не им казвате нищо негативно. Не се оплаквайте колко лош е бил денят ви, колко разпилени деца са, колко ви се иска да си починете или подобни неща.

Най-добрият съвет: Казвайте им колко ги обичате – звучи просто, но много деца порастват без да осъзнаят колко са обичани. Прегръщайте ги винаги щом ви се отдаде възможност, а ако успеете да си откраднете целувка е още по-добре. 🙂