Етапи на бебешката усмивка

Нищо не радва повече майчиното сърце от една беззъба бебешка усмивка. Но бебето не се ражда с усмивка на уста, а преминава през различни етапи на развитие – от просто огледален рефлекс, до истинска социализаци и първи признаци на чувство за хумор.

От 0 до 6 седмици

На този етап усмивката на вашето бебе всъщност не значи нищо. В тази възраст усмивката все още не е признак на социално взаимодействие и често се появява, когато бебето спи или е на път да заспи.

От 6 до 8 седмици

Усмивката на вашето бебе вече е истински отговор на вашата! Бебето ви все повече опознава околния свят, зрението му се подобрява и вече може да осъществява зрителен контакт и да отвръща на външни стимули. И все пак, този отговор е все още неволен, защото бебето се усмихва, въпреки че не осъзнава значението на действието .

От 2 до 3 месеца

Вашият наследник е умен и вече е осъзнал, че усмивката е начин да ви поощри да продължите да правите нещо, което му доставя удоволствие. Бебето е щастливо от общуването с вас и показва своята привързаност и радост.

От неуверена социална пеперудка до сноб

Във възрастта около шестия месец, бебето ви ще се усмихва почти на всеки срещнат. С наближаването на своя първи рожден ден, обаче, то ще започне да се усмихва все по-избирателно. Може да хвърли някой и друг неодобрителен поглед на непознати за него хора. Това всъщност е и първият признак на притеснение от непознатите. В тази възраст бебето може да различава хора и ситуации и това е знак на здравословно емоционално развитие.