Кои храни да избягвате, когато кърмите

По този въпрос майките са разделени на два лагера.
Едните ще ви се закълнат, че докато са кърмили, не са се ограничавали в консумацията на храни и това не е било противопоказно за техните кърмачета. Също така, тези майки ще ви кажат, че благодарение на разнообразието от консумирани храни по време на кърмене, децата им са приели по лесно последващото захранване и не са били придирчиви към храната.
На другия полюс са майките, които ще ви убеждават, че дори лъжичка сладолед, консумирана по време на кърмене, ще разболее бебето и че трябва постоянно да внимавате какво ядете.
Чудите се на кого да вярвате, може би? Доверете се на себе си!
Наблюдавайте собственото си дете и вижте, кои консумирани от вас храни не му понасят. Дори да не наблюдавате “странични ефекти” при него, може да внимавате с консумацията на следните храни и напитки:
– Смята се, че пикантните храни са трудни за смилане от бебешкото стомахче и могат да предизвикат повръщане, диария или колики.
– Коликите се предизвикват от храни като броколи, брюкселско зеле, боб и други газообразуващи храни, така че се старайте да ги избягвате.
– Смята се, че някои от цитрусите могат да предизвикат обриви у бебето, затова избягвайте и тях.
– Избягвайте (или ограничете) консумацията на кофеин, защото той ще направи неспокойно бебето и ще му попречи да спи.
– Избягвайте пържни храни и изкуствени подсладители. Те не са полезни за никой.
– Не приемайте каквито и да е лекарства без консултация с лекар! Дори и след такава, винаги четете листовката на лекарството за възможните странични ефекти върху вашето кърмаче!

Вижте още Правилното хранене при кърмене