Правилното хранене при кърмене

Когато кърмите, трябва да се храните балансирано, за да получава вашето бебе хранителните вещества, от които има нужда, за да расте и да се развива. Трябва да се храните правилно не само заради неговото, но и заради собственото си здраве.
Когато кърмите, трябва да консумирате около 3000 калории на ден и да спазвате добре балансирана диета. През млякото ви, бебето консумира около 400 – 700 от тези калории. Хранете се с питателни, а не с нездравословни храни. Също така, трябва да избягвате храни, които предизвикват газове като карфиол, броколи, брюкселско зеле, боб, леща и др. Консумацията им може да предизвика колики у вашето бебе. Добра идея е да започнете да си водите дневник на храненето. Записвайте какво сте яли вие и как то се е отразило на вашето кърмаче. Така бързо ще отстраните вредните за него храни. Избягвайте храни, които съдържат кофеин, като кафе, кока кола, шоколад или черен чай. Кофеинът може да премине през кърмата. Освен всичко друго, кофеинът е диуретик, а вие вече губите течности чрез кърмата и има опастност да се дехидратирате.
Не взимайте лекарства без консултация с лекар! Не пийте алкохол!
Важно е да консумирате много течности, когато кърмите! Пийте около 2 литра вода или други течности на ден. Изпивайте по две чаши вода, докато кърмите. Така ще помогнете на бебето да си набави необходимите за него течности.

Вижте още Кои храни да избягвате, когато кърмите