Развитие на детето от раждането до шестия месец

За вашето бебе, всеки ден е едно приключение, защото постоянно научава нови неща. Така е през целите шест месеца след раждането. Всеки нов етап на развитие предлага възможности за отпразнуване. Всяко дете се развива строго индивидуално и е добра идея да запазим спомените с помощта на снимки или видео клипове. Въпреки индивидуалността си, всички деца минават през някои общи моменти на развитие.

– Развитие на бебето през първия и втория месец

Повечето майки не осъзнават колко е объркано от света детето им през първите седмици от живота си. Бебетата спят през по-голямата част на деня, но когато са будни, те искат да изучат всичко, което ги заобикаля, включително членовете на семейството. В началото зрението на новороденото не е напълно развито и то може да различава предмети на разстояние от около 15 см. Човешките лица представляват най-голям интерес за бебето, затова старайте се да сте достатъчно близо, когато му говорите или пеете. Не се безпокойте, ако бебето ви кръстоса погледа си, докато се опитва да ви фокусира. Това е нормално за тази възраст. Повечето новородени разпознават червения, черния и белия цвят, затова е подходящо някои от предметите в детската стая да бъдат в тези цветове. Стимулирайте зрението на детето си с играчки в тези цветове, като ги държите на 15 см. разстояние. С изненада ще установите, че с всеки изминал ден то разпознава играчките все по-ясно. Слагайте новороденото да спи по гръб, за да намалите риска от СДВС (Синдром на Внезапната Детска Смърт). Оставяйте бебето по корем за кратко през деня. По този начин, заякват мускулите на врата, главата и гръдния му кош.

– Развитие на бебето през третия и четвъртия месец

Вашето бебе вече се усмихва. Това вероятно ще ви кара да правите всевъзможни неща, само за да го накарате да се засмее. Общувайте с детето си при всяка възможност, за да стимулирате неговата отзивчивост.
Зрението на вашето бебе вече се е развило достатъчно и то започва да забелязва предмети в светли цветове. Сега е времето да го запознаете с книжките от плат, хартия или картон и да го оставите да ги изследва само.

Не се притеснявайте, ако бебето ви се обърне от корем по гръб. Някои бебета овладяват това много рано (около четвъртия месец), когато започват да координират ръцете и зрението си. Насърчете малкото човече, като му предлагате подходящи за възрастта играчки в светли цветове.

– Развитие на бебето през петия и шестия месец

В тази възраст, детето ви ще става все по-подвижно и ще опитва да се мести в леглото или на пода. Внимавайте и не го оставяйте без надзор, защото лесно може да се търкули от спалнята. Бебето ви вече трябва да стои седнало с ваша помощ. Сложете играчки в ярки цветове на близко разстояние, за да може да ги стига само и да си играе с тях.
Сега е подходящото време да предложите твърда храна на малкото дете. Въвеждайте постепенно, а не наведнъж новите храни. Говорете колкото може повече на детето си.  Пейте му и играйте с него всеки ден. Малкото човече се нуждае от тази любяща сигурност. Тя стимулира неговите физически и езикови умения.