Как да помогнем на детето си да свикне с новия член на семейството?

Мисълта да дели мама и татко с братче или сестричка може да наруши спокойствието на детето ви. Все пак, за известно време то е било единствен обект на вниманието ви. Със сигурност по-голямото ви дете изпитва смесени чувства относно как ще се промени животът му след появата на бебето вкъщи.

Най-подходящото време да споделите вълнуващата новина с детето си е, когато коремът на мама е вече забележимо нарастнал или около два месеца преди раждането. Не изчаквайте последния момент, защото така няма да има достатъчно верме да свикне с идеята за новото попълнение в семейството.

Има много начини да подготвите детето за промяната, която ще настъпи в живота му:

  • Подсилвайте постоянно мисълта за новата му роля на батко/кака, като наричате бебето “малкото ти братче/сестричка” вместо “новото бебе” или “бебето на мама”.
  • Включете го в подготовката за бебчо, като му позволите да избере име за бебето или дрешки за изписването. Нека ви помогне с подготовката в детската стая и приготвянето на багажа на мама за болницата.
  • Вземете го с вас при някой от прегледите, за да чуе сърчицето на бебето или да види образа му посредством ултразвука.
  • Можете да четете книжки за това как се става батко/кака.
  • По-голямото дете ще се почувства обичано и не толкова застрашено, ако бебето му “донесе подарък” при пристигането си вкъщи.

Поддържайте връзка с детето си, докато сте в болницата. Това ще го увери, че всичко е наред и при първа възможност ще сте си вкъщи при него. Когато баткото/каката ви посети в болницата, нека бебето е в кошчето си, за да са свободни ръцете ви за една голяма прегръдка! 🙂