Изкуството на сутрeшната рутина

Излизането от къщи на време с измити, нахранени и облечени деца си е чисто предизвикателство. Да минете през входната врата без хленчене, крещене и борба може би ви изглежда невъзможно. Можете да създадете обстановка, която да научи детето ви да поеме отговорността за своята сутрeшна програма. По този начин ще му помогнете да се почувства по-зряло и отговорно. По всяка вероятност връзката с детето ви също ще спечели от това.

Можете да улесните сутрешната си програма, ако следвате няколко прости съвета.

Ключът е да позволите на детето си да отговаря за своите сутрешни задачи. Ако се нагърбите да му напомняте, да вършите неща вместо него, да му помагате, когато няма нужда от това, детето ви най-вероятно ще свикне трудно да се справя без вас. Ето няколко начина да направите сутрините си по-приятни и подредени:

  • Уточнете в колко часа трябва да излезете от вкъщи, за да стигнете до училището/детската градина навреме.
  • Обмислете внимателно какво трябва да свърши детето от ставането си до излизането от къщи и му оставете достатъчно време, за да свърши всичко.
  • Заедно с детето си направете списък на нещата, които трябва да се свършат всяка сутрин и техния ред. Би било забавно, ако нарисувате нещо отстрани на списъка.
  • Поставете списъка на място, видимо за детето Може да закачите още 1-2 копия на място, което ще е удобно за вас, за да следите изпълнението на задачите.
  • Когато детето ви приключи с дадена задача, не забравяйте да го похвалите – “Избрал/а си много подходящи дрехи.”, “Косата ти изглежда страхотно.” и т.н.
  • Излезте от къщи навреме! Ако детето е успяло да свърши само част от задачите в списъка, излезте от къщи на време! Той/тя може да довърши обличането в колата, да отиде на училище без закуска или с рошава коса. Разковничето е да не се отдавате на изкушението да мрънкате, да се карате или да свършите задачите вместо детето.

Редът и планирането в живота на детето