Някои неща за новороденото, които никой не ви е споделял

Главата на бебето ми изглежда странно
През деветте месеца на вашата бременност сте си представяли мила картинка – едно пухкаво, розово и много сладко бебе. Не се отчайвайте, ако главата на новороденото ви изглежда странно. Това е вследствие на раждането. По този начин преминаването през родовия канал става много по-лесно. Не се притеснявайте – постепенно главата на вашето съкровище ще възвърне нормалната си форма. Други “несъвършенства”, които евентуално може да забележите са сплескано носле, подути очи или дори охлузвания или драскотини (ако е използван форцепс или вакум). Бебето ви ще се разхубавява с всеки изминал ден. Бъдете търпеливи и скоро то ще се превърне в ангелчето от вашите мечти!
Ръцете и краката на бебето ми са винаги студени
Не увеличавайте за пореден път климатика и не трупайте поредното одеало върху рожбата си. Вместо това пипнете тялото. Ако е топло и розово, спокойно, на бебето не му е студено. Виновно е неговото все още несъвършено кръвообръщение. Кръвта се насочва към жизнено важните органи и системи, а ръцете и краката са по-бедно кръвоснабдени. Може да минат 3-4 месеца, докато кръвоносната система на бебето се приспособи напълно към живота извън утробата. Докато това стане, свиквайте с мисълта, че малките пръстчета на вашето съкровище са студени на допир и изглеждат бледи.
Бебето ми киха прекалено често
Новородените кихат често, но не защото са настинали, а защото по този начин те прочистват нослето и дихателните си пътища.
“Достойнството” на новороденото ми момченце е по-голямо от очакваното
Преди съпругът ви да си припише заслугите за това, трябва да знае, че нито гените, нито пък свръх мощните мъжки хормони играят някаква роля за големината на тестисите на малките момченца. Подуването е резултат от натиска, на който е подложено бебето по време на раждането, както и на задържането на течности в тази област. Друг фактор са майчините хормони, които все още влияят на организма на новороденото и увеличават размера на тестисите при момченцата и на лабиите при момиченцата.
Бебето ми има пришка на устната си
На много новородени им излиза мехурче на устната вследствие на усърдното сукане. При някои, мехурчето присъства още от раждането и е причинено от смукането на палеца в утробата. Не се притеснявайте за комфорта на малкото си, защото това мазолче всъщност улеснява хващането на зърното при кърмене. Обикновено изчезва след около няколко месеца. Възможно е и да се появява и изчезва периодично.