Чистотата

[qr-code align=”left”] Бебетата всъщност няма да нужда да бъдат почиствани толкова често и старателно. Ние възрастните сме тези, които обичаме “да ни мирише на бебе”.

Главната цел на къпането на новороденото е да се премахне от кожата всичко, което би предизвикало възпалението й. Кожата сама ще се погрижи за себе си, ако не е подгизнала в урина, изцапана с изпражнения или лепнеща от мляко.

В повечето болници съветват майките да къпят бебетата си ежедневно. Но ако бебето ви не си пада особено по банята и пищи всеки път щом го къпете, можете да оставите къпането за по-напред във времето. Можете идеално да почистите новороденото само с “топкане и забърсване”.
“Топкането и забърсването” е метод за почистване на новороденото, който е съсредоточен в почистването на частите, които имат най-голяма нужда: очите, носа, ушите, лицето, ръцете и интимните части. Разсъбличането и обличането е сведено до минимум и цялата работа може да бъде свършена без дори да вдигате бебето.
Запомнете, че този метод изключва каквато и да е намеса във вътрешни части на тялото. Изключено е почистването на носа/ушите с клечки с памук или издърпването на препуциума при малките момченца. Всички отвърстия по тялото на детето са снабдени със слизести мембрани, чиято задача е да вадят навън всяка нечистотия. И най-незначителния секрет от носа ще извади полипите навън; ушната кал сама ще излезе от ушите и ще извади мръсотията със себе си; сълзите ще почистят очите много по-добре от вас.  Така че съсредоточете се в бърсането на това, което излиза навън, а не на това, което е вътре. Спрете да дебнете за сополи в малкото носле или да “копаете” с клечки в бебешките уши! 😀
Винаги използвайте затоплена преварена вода и отделен памук за всяко око. Бършете от вътрешния към външния ъгъл. Това ще предотврати риска от разпространението на инфекции от едното око на другото.