Къпане на новороденото

[qr-code align=”left”] Къпането на бебето може да бъде едновременно вълнуващо и страшно преживяване през първите няколко седмици.
Повечето бебета са много крехки и доста хлъзгави, когато са мокри, което може да ви затрудни в началото.Ако сте достатъчно подготвени за това, което ви предстои, ще видите, че къпането на вашето бебе, всъщност, е повече приятно отколкото страшно.

Колко често трябва да къпя бебето?

През първите една-две седмици от живота си, бебето не се нуждае от “истинска” баня, докато не му падне пъпчето. При повечето новородени това става около десетия ден. До тогава можете да изтривате тялото бебето с мокра гъба или кърпа. Внимателно избършете лицето и ръцете на бебето и при всяка смяна на памперса, почиствайте много добре гениталиите му.

След като пъпът на бебето падне и мястото заздравее, можете да започнете да къпете във ваничка.

Повечето бебета са достатъчно малки и не е нужно да ги къпете в голяма вана. Можете да купите бебешка ваничка или просто да къпете вашето бебе в мивката. Макар, че някои родители къпят децата си всеки ден, това не е необходимо, докато бебето не поотрасне малко и не започне да се цапа повече.

Според някои родители, ежедневното къпане спомага за установяване на ритуал за “лека нощ”, нещо което ще е безценно за вас, когато детето порастне.

Къпането на новороденото може да е доста сложно в началото. Бебетата много шават, а и са много хлъзгави, когато са мокри и насапунисани. Затова не е добра идея да взимате бебето с вас под душа.