Храни, които не е добре да давате на бебето

[qr-code align=”left”] Избягвайте подправките в храната на бебето. До четири годишна възраст е добре да избягвате също животинските мазнини, колбасите, пастетите и всякакви подобни.

Не давайте сол на бебето. То тепърва се запознава с вкуса на храната и на знае кое е безсолно. Солта натоварва бъбреците и прекомерното ѝ използване може да доведе до високо кръвно налягане в по-късна възраст.

Кравето масло, слънчогледовото олио (нерафинирано) и зехтинът ще подействат много добре на бебето. В умерени количества, разбира се. 😉

Захарта, от друга страна, може да развие у детето зависимост от сладки храни, което пък от своя страна води до кариеси, затлъстяване или дори диабет. По-често предлагайте плодове на бебето. Те са богати на фруктоза и са достатъчно сладки.

Кофеинът също не е здравословен за бебето, затова избягвайте да му давате шоколад или черен чай. Кофеинът ще наруши добрия сън на вашето бебе. Газираните напитки също не са подходящи, защото предизвикват храносмилателни проблеми.

Медът не се препоръчва през първата година на бебето. Той се консумира директно без термична обработка и може да предизвика алергии или заболявания на храносмилателната система на бебето.