Почистване на очите, ушите и носа на бебето

[qr-code align=”left”] Очите, ушите и носа на бебето трябва да бъдат поддържани внимателно и почиствани.

Бъдете внимателни при почистването на ушите, за да не бръкнете твърде дълбоко с памучните тампони. Ушната кал има и предпазваща функция, затова не я почиствайте твърде на дълбоко. Зоната зад ушите също изисква специално внимание. Почиствайте внимателно зад ушите и по ушните гънки, за да се уверите, че там няма останала влага.

По правило, почистването на очите на бебето става със стерилна марля и преварена вода (хладка). Посоката на почистване на очите е от външния ъгъл към носа, като се използва отделна марля за всяко око. По този начин ще избегнете предаването на инфекция от едното око на бебето, на другото.

За да диша спокойно и да суче нормално бебето, нослето му трябва да бъде почиствано редовно. Най-подходящо е това да става след баня, защото тогава секретите в носа са омекнали и почистването е по-лесно. След къпане, почистете внимателно с малки памучета (може и напоени с преварена вода) носа на бебето – всяка ноздра поотделно. Бебето трябва да е спокойно и да стои мирно. Може да впръскате и физиологичен разтвор, който също почиства носа.