Как да режем ноктите на бебето

[qr-code align=”left”] Дългите нокти изглеждат добре и са подходящи за жените, но не и за малките бебета. Дългите бебешки нокти са еднакво опасни както за бебето, така и за околните. Малкото дете може да се одраска и то доста лошо или с острите си нокти, а и колкото по-малко е бебето, по-лесно то ще привикне към процедурата по рязане на нокти.

Рязането на ноктите може да бъде стресиращо и за родителя, защото всеки път се притесняваме и внимаваме да не порежем бебето. За малкото човече рязането на ноктите е нещо ново и непознато и може да бъде плашещо. Често нокторезачките са студени и не толкова остри, което пък допълнително може да донесе неприятни чувства на бебето. Можете да избегнете това, ако използвате специални нокторезачки за бебета, които имат предпазител и преди започване на процедурата ги затоплите в дланите си. Така поне малко ще намалите неприятните за бебето усещания. Останете спокойни, докато режете ноктите на детето си, защото бебетата усещат напрежението у родителите си и това ги прави неспокойни.

Ако сте един от щастливците и бебето ви не се страхува от рязането на нокти, не се отнасяйте и НЕ продължавайте с лакиране на маникюра. 🙂 Едно е да поддържате ноктите на бебето си, а съвсем друго да ги “боядисвате” в цветовете на дъгата. Нужно е да разберете, че ако поддържате къси и добре почистени ноктите на бебето, ще намалите риска от одраскване и инфекции до минимум.

Лакирането на ноктите е ненужна за малки деца процедура и може да се окаже опасна. Ако бебето или малкото дете лапа ръцете си, част от лака може да се отлюпи и да бъде погълната. Това може да причини стомашно-чревно разтройство.

Пиленето на ноктите на бебето е позволено, защото по-този начин заглаждате ноктите и така няма да закачат дрехите на детето и то не може да се одраска. След пиленето на ноктите, обаче, трябва да измиете ръцете на бебето, за да не попадне прах от изпилените нокти в устата му.