Кога бебето започва да маха с ръка за довиждане?

[qr-code align=”left”] Бебетата започват да махат (осъзнато) на различна възраст. Както прохождането и проговарянето, махането с ръка се случва в различна за почти всяко дете възраст. Всяко дете се развива индивидуално. Ако все пак се притеснявате кога вашето ангелче ще започне да маха с ръка за довиждане, прочетете следващите редове.

1. Бебетата започват да махат с ръчичка около 8-9 месечна възраст. В общи линии, около 9 месечна възраст бебето започва да използва един – два жеста в ежедневната си комуникация. Най-често това са махане с ръка, посочване с пръстче или клатене на глава. В тази възраст бебето научава, че жестовете имат символично значение и едновременно с това развива основите на фината моторика, нужна за едно помахване с ръка.

2. Бебетата започват да използват жестове между 7 и 12 месец от своето развитие. Дори и детето ви да не маха за довиждане, нямате повод за притеснение, ако използва други жестове в общуването си. Махането с ръка за довиждане може да “закъснее” и да се появи чак към 14 месец на детето.

3. Бебетата не осъзнават значението на “Довиждане!” и “Чао!”, докато не се научат да махат с ръка за това.

Отначало бебето може да маха за довиждане като имитира поведението на възрастните. Няколко седмици или месец след това, детето вече е осъзнало значението на този жест и маха, когато му кажете. Скоро то ще започне само да помахва за довиждане на някой, който напуска полезрението му.

4. Някои бебета махат с ръка обърната към лицето им, което е в рамките на нормалното. “Махането” на бебето се осъвършенства по-късно. Малкото дете може да “маха” и като свива и отваря бързо пръстите си или пък да прави бързи движения с цялата си ръка.Между първата и втората година, жестовете на бебето стават вече по-осъзнати и “правилни”.

5. Ако детето ви не жестикулира въобще до 12-ия си месец или не започне да маха за довиждане до 14-ия месец, посъветвайте се с вашия педиатър. Най-вероятно ще трябва да “поработите” малко повече с детето си, за да навакса връстниците си. Все пак оценката на специалист е нужна, за да се прецени дали детето има изоставане в развитието и как правилно да се справите със ситуацията.