Да научим бебето да ходи

[qr-code align=”left”] Някои бебета прохождат много рано (около 7 месеца), докато други се “престрашават” чак към 12 – 16 месеца. Колкото и да ни се иска да направим така, че бебето ни да проходи, всъщност играем много малка роля в целия този процес. Има много фактори, които влияят на прохождането на бебето. Един от тези фактори е наследствеността, кога родителите на бебето са проходили; друг фактор е бебето само по себе си – колко бързо се учи например. Не на последно място, родителите трябва да накарат детето да се почувства достатъчно сигурно, за да пусне ръката им и да проходи само.

Ето няколко съвета как да помогнете на бебето да проходи:

1. Изхвърлете проходилката. Въпреки общоразпространените вярвания, проходилките НЕ помагат на бебето да проходи по-бързо. Всъщност, бебетата слагани в проходилка, прохождат няколко седмици или месеца по-късно от своите връстници. Като екстра, добавете и паданията от неподходящи проходилки или други инциденти свързани с тях. Ако все пак имате нужда от малко почивка за ръцете си, поставете бебето в бънджи (за не повече от 30 мин. на ден) като алтернатива на проходилката.

2. Оставете на страна обувките. Нека бебето ви е колкото се може по-често босо (или по чорапки). Бебешките буйки са много сладки и пазят топло на крачетата, но бебето няма добър баланс с тях. Вместо буйки, вкъщи можете да използвате чорапки с кожена подметка или нещо подобно.

3. Вземете на детето си т.нар. уокър (walker). В много детски магазини се продават пластмасови косачки за трева, прахосмукачки, колички за пазаруване или колички за кукли. Това са все варианти на уокъра. Уокърите няма да ускорят драстично скоростта на прохождане на бебето, но ще упражняват групата мускули, нужни за това. Този тип играчи окуражават бебето да балансира и да прави стъпки.

4. Играйте игри, които изискват бебето да е изправено. Помагайте му да да се изправи, като се опира на ръцете ви. Поставете любимата му играчка на дивана или на масичката за кафе и го окуражете да се протегне с една крачка и да я вземе. Ако бебето ви разбира какво се иска от него, но все пак не може да го направи, то просто още не е готово физически за това.

5. Следете за изоставане в развитието на бебето. Ако на годинка, то все още не може да стои изправено само, потърсете съвет от педиатъра си. До 15-я си месец, бебето трябва да може да ходи, придържайки се за мебели или родителя и да проходи до към 18-я си месец.