Непознатите

[qr-code align=”left”] Винаги сме доволни, когато видим детето си да общува с друго дете и да се сприятелява. Леко притеснително е, обаче, когато детето ни приближава до непознат възрастен и започва непринуден разговор. През 4 и 5 година на детето, неговата общителност и чувство за независимост са в разцвета си. Дори и дете, което досега се е държало за полата на мама и се е криело зад нея, вече започва да се чувства комфортно в центъра на вниманието.

Ето защо е тази възраст най-удачния момента да започнем да говорим с детето си относно безопасността. Много родители, обаче не знаят какво точно да кажат и как да поднесат въпроса на детето си. Съществува възможност детето ви да се уплаши, ако не подбирате думите си внимателно. Възможно е дори да разберат погрешно предупрежденията ви за непознатите, пазенето на тайни и др. Затова е важно да установите някои правила и да ги обясните на достъпен език на детето си.

Вместо “Не разговаряй с непознати”, кажете “Посъветвай се с мама, татко, баба, дядо преди да разговаряш с възрастен непознат.”

Понякога за детето е трудно да осъзнае самият смисъл на думичката “непознат”.

Понякога то вижда лелката/чичкото от будката за вестници по-често, отколкото леля/чичо си, които живеят в друг град. Така, че вместо да разчитате едно 4 годишно дете да разтълкува правилно думите ви, по-добре го накарайте да иска разрешение преди да започне разговор или да отиде някъде с възрастен, различен от мама и татко. Научете детето си ВИНАГИ да пита за разрешение или да поглежда към вас, докато му дадеете знак с глава или по някакъв друг начин.