Кога ще се научи да чете детето ми?

[qr-code align=”left”] Повечето деца се научават да четат във възрастта между детската градина и втори клас. Това става, разбира се, ако някой (учител, родител) ги научи.

Дори да започнете да му четете, докато е още в утробата ви детето ви все пак няма да се научи да чете само. По-голямата част от децата преминават през определени етапи преди да овладеят напълно четенето, а това значи да осмислят и разбират текста, който четат.

Трябва да направлявате детето си, докато то усвоява важните стъпки по пътя към четенето. Така ще знаете дали се справя или не и дали има нужда от допълнителна помощ. Повечето деца в предучилищна възраст могат да повторят материалите, които са им четени от друг. Особено ако  става въпрос за римувани книжки или такива с повече картинки.

Въпреки, че на този етап децата не четат наистина, те се забавляват да “четат наужким”, защото осъзнават, че книгите имат значение. Също така значт, че групите от букви, изписани по страниците, се наричат думи.

Щом детето тръгне на детска градина, би трябвало да се научи да чува разликата между отделните звуци, за които отговарят буквите. Овладяването на това е от изключително важно значение, за да се научи детето ви да чете.

В първи клас, детето би трябвало да премине през фазата на декодиране, това е, когато детето започва да свързва буквите със звуците и чутите думи с написаните такива. Децата на тази възраст са на етап “обяснение на думите” (“Какво значи това?”) и затова повечето са в състояние да прочетат само част от думите, чиито значения те могат да разберат устно.

Тъй като детето ви изпитва все по-малка нужда да изговаря старателно всяка една отделна дума, то ще може да съсредоточи вниманието си върху смисъла на прочетеното и ще започне да се справя с все по-сложни книги само.