Сънното разстройство: Какво представлява то и какви са причините за него

[qr-code align=”left”] Какво представлява разстройството на съня?

При разстройството на съня детето може да стане внезапно от леглото, да плаче, пищи, мрънка с отворени очи, но без да е будно наистина. Това е така, защото детето е в нещо като “зоната на здрача” – нито спи, нито е напълно будно; не осъзнава вашето присъствие и е малко вероятно да ви отвърне с дума или действие. Изследователите гледат на разстройствата като на дупки в иначе гладкото преминаване през различните фази на съня. Около 15% от децата страдат от разстройство на съня, обикновено във възрастта между 3-7 години. Понякога това продължава чак до юношеските години. Един кошмарен “епизод” може да продължи между 2 мин. и половин час. След това детето продължава да спи спокойно и без да има спомен от него.

Какво отличава разстройството на съня от кошмарите?

За разлика от сънното разстройство, при кошмарите детето се буди, помни съня си, търси ви и се чувства спокойно от присъствието на родител. Също така, децата имат кошмари във фазата на т.нар. REM сън (“сън с бързи движения на очите (rapid eye movements/REM), продължава около 20-25% от цялото време на съня”източник: (Сън http://www.bb-team.org/articles/1691_san-chast-parva), докато разстройствата на съня се проявяват най-често по времето на т.нар. NREM сън.

Най-лесният начин да разберете дали през нощта вашето дете е сънувало кошмар или това е било разстройство на съня е, като се запитате кой от двама ви се чувства по-зле на сутринта. Ако детето ви е развълнувано, това е било кошмар, но ако вие сте по-обезпокоени, явно е било второто, защото сънното разстройство тревожи много повече родителите, които го наблюдават отстрани, отколкото детето, което го изживява.