Какво искат бебетата

[qr-code align=”left”] Налагало ли ви се е някога да избирате перфектната играчка за бебе? Сега ще ви изненадам – има направено проучване по този екзистенциален въпрос. 🙂 Да се надяваме, че така ще успеем да разберем каква трябва да е перфектната играчка според бебетата.

Изследователи от чужди университети, с помощта на техника, са стимулирали визуално 7-8 месечни бебета, за да ни дадат отговор на въпроса “Какво искат бебетата?”. Тези стимули са варирали по степен на сложност. Проследявани са движенията на бебешките очи, за да могат учените с точност да установят колко дълго мъниците спират погледа си върху даден предмет и кога точно извръщат очи от него. Целта на експеримента е да се установи колко сложни играчки предпочитат бебоците.

Оказва се, че бебетата предпочитат “златната среда” – нито твърде опростени, нито прекалено сложни неща. Когато визуалният стимул е прекалено опростен, бебетата се оглеждат за нещо по-сложно и обратно – ако нещо е много усложнено, те търсят нещо по-простичко.

Ще ми се да мога да ви зарадвам като ви кажа, че това може да ни послужи като пътеводител в избора на най-подходящите играчки или въоще “бебешки неща”. За съжаление, това не е така. Но пък всички (или почти всички) деца се радват на “човешкото лице”. То непрестанно се променя – очите, устата се движат, променят се гримасите. Всъщност в различни етапи от своето развитие, бебетата се фокусират върху различна част от човешкото лице. През 7 и 8 месец, например, най-голям интерес за тях представляват очите и устата.

Като вземем предвид всичко това, се оказва, че през по-голямата част от времето на бебето всъщност трябва да играе с хора, а не с играчки. Ето това искат бебетата! 🙂