Мислиш си, че си добър родител?!?

[qr-code align=”left”] Поразровете се малко повече в интернет, “чатнете” си с други родители или просто задълбайте в някой родителски форум и ще се почувствате така, все едно правите всичко погрешно.

Бебето ви спи в едно легло с вас? Грешно! Бебето ви спи само в кошарата си? Грешка! Наказвате ли детето си? (Недай си Боже да го пляскате!) Увреждате перманентно психиката на отрочето си! А, давате ли бонбони и други залъгалки на детето си, които съдържат Е-та и други ужасно вредни съставки (водещи до рак и какво ли още не)? УЖАС! Отидете и се срамувайте в ъгъла! 

Смейте се, но е истина! И винаги е било така. Сега просто имаме по-добри начини за комуникация. В мрежата е възможно да останеш анонимен, което е добре дошло за повечето потребители. Бидейки анонимен е много по-лесно да споделяш за себе си и за своето “родителстване”. Но има места в интернет, където поддадеш ли се на импулса да споделиш как отглеждаш и възпитаваш децата си и ще те изядат с парцалите. Всеки иска да се изтъкне като родител и да размаха пръст на другия. Всеки прави най-доброто за своето дете и омаловажава чуждото възпитание. Дъщеря ти е на 2 г. и още носи памперс?!? Леле каква мързелива майка! Ваксинираш детето си?!? Ау, каква  неука родителка! И аз не съм светица, но понякога просто ми идва в повече от нечии родителски напъни.

Всъщност, макар че имам вече почти 5 годишен стаж, аз все още се уча как да бъда родител. Уча се в движение.:) Може би най-добрия съвет, който мога да дам е Не забравяйте за обичта! Ако всяко едно ваше решение или действие е продиктувано от обичта ви към детето, няма начин да сгрешите. Нали знаете, че най-добрата майка за едно дете е неговата собствена (Е, поне в повечето случаи!) Трябва да разберете, че няма универсално правилно решение. Правилното за един е напълно грешно за друг. Всъщност има набор от решения, всяко със своите плюсове и минуси и всеки трябва да открие своето. Факт е, че децата ще преживеят нашето възпитание. Ще израстнат и ще нагазят в живота. Трябва да им дадем ако не по-добър, то поне равен шанс с другите деца.  И да се стремим не винаги да бъдем прави, а да грешим по-малко.