Мамо, дай да си цокна!

[qr-code align=”left”] Кърменето е навсякъде – по списанията, книгите, брошурите, парковете, кафенетата, дори и по новините. Имам чувството, че всички се надпреварват да се покажат как кърмят. В мрежата е пълно със снимки на кърмещи майки. А пък от фейсбук (забележете) решават да ги забранят. Кауза пердута.

Най-събиращи погледа, обаче, се оказват т.нар. дълго-кърмещи майки.

Ще ме извинете, но някак си не мога да приема да кърмиш дете (защото то отдавна не е бебе по моите представи), което вече може да ти разкопчае блузата, за да си извади “папото”.

Наскоро попаднах на брой на сп. Таймс, на чиято корица гордо развява ц.ца една дълго кърмеща майка, а синът й (по мое мнение на около 4-5 години) си цока и гледа кротко в обектива.

Мненията варират от “Осанна!” до “Разпни го!”. Много майки възторжено ръкопляскат на смелостта на подобни изяви, а други остро ги критикуват. Аз съм от вторите. 😉 Не виждам нищо нормално, не дай Боже красиво в гореспоменатата фотосесия. От снимката вместо една майка, която просто обича детето си, ме гледа една меко казано нахална жена, която все едно иска да ми каже “Кой, аз ли не мога?”.

Не отричам кърменето! Напротив, възхищавам се на кърмещите майки! Но има много такива, при които това граничи с фанатизъм. За мен кърменето е акт на любов и интимност, а да си тръснеш ц.цата на показ не е никак инмно за мен.

За възрастта на кърмачето има ли смисъл да отварям дума въобще?

Никой не е в състояние да ме убеди в ползите на едно толкова дълго кърмене. Не го разбирам и това е. Всъщност си мисля, че не детето има нужда от кърмене, а майката не може да се спре. Кърмата била много полезна. Ами изцеди се с помпа и дай на 3-4-5-6 годишното си дете да пие от чаша. Кърмата била лековита. А ако някой възрастен дойде с молба да го “излекувате”? Кърменето било естествено и красиво. Ами то и за раждането казват същото. Дай сега да си обогатим фейсбук профилите с по една снимка от родилната зала.