За и против ранното приучаване към гърнето

[qr-code align=”left”] Много родители се притесняват, че ранното приучаване към гърнето ще увреди емоционално и психически тяхното дете. Това мнение може да бъде чуто от педиатри и психолози, но то се отнася за “лошите” начини за приучаване. През 20-те години на мин. век повечето родители са използвали вредни и почти насилствени техники, които имат негативен ефект върху детската психика. Водещи педиатри твърдят, че принуждаването на децата може да причини проблеми като запек, отказ от използване на тоалентата, регресия и нощно напикаване. От друга страна, малкото направени проучвания по въпроса с гърнето, разкриват, че ранното приучаване само по себе си не създава проблеми.
Нека все пак разгледаме твърденията за и протива ранното приучаване към гърнето

Недостатъци:

  1. При децата, при които приучаването е започнало по-рано, процесът се проточва по-дълго, защото децата са по-неподготвени и отнема повече време, за да бъдат научени.
  2. Приучаването във все още бебешка възраст лишава детето от чувството за гордост, когато то се е справило осъзнато със задачата. Когато започнете по-рано, вие развивате рефлекс, нещо което не е осъзнато от детето. Това е родителски-ориентиран подход, а не съобразен със самото дете.
  3. Принуждаването на детето да започне да използва твърде рано гърнето, може да доведе до редица последици като запек (умишлено задържане на изпражненията от детето), отказ на детето да седне да гърнето/тоалетната, дори нощно напикаване.
  4. Ранното приучаване е непрактично за родителите, защото те трябва да изучават внимателно всяка една мимика на детето, всеки един негов жест, за да разберат кога то има нужда. По-добре е да се изчака втората година на детето, обикновено тогава децата проявяват интерес към гърнето и показват знаци, че са готови.