За първи път на фризьор

[qr-code align=”left”] Рано или късно, ще се наложи да подстрижете детето си. Това може да стресиращо изживяване за вашето бебе. Страхът идва от непознатото място (фризьорския салон) и това, че детето не знае какво ще се случи там. Ето някои съвети, които биха помогнали и на двама ви за първото посещение при фризьора.

Поговорете с детето си за фризьорския салон и какво се прави там. Обяснете му каква е фризьорската професия, но се придържайте към простите обяснения. Не използвайте сложни думи, за да може детето да ви разбере. Обърнете всичко на игра и се престорете, че стилистът сте вие, а мъникът е ваш клиент. След това сменете местата си. Нека детето види, че няма нищо обезпокоително някой да пипа косата му.

Преди да тръгнете, уверете се, че детето е в добро настроение – не му се спи, яде или ходи до тоалетна например. Ако е изморено, гладно или жадно, мисия “Подстрижка” може да се окаже невъзможна. 🙂

Позволете на детето да вземе любимата си играчка със себе си. Това ще ги накара да се чувстват комфортно в новата среда и би ги успокоило по-бързо, ако заплачат.

Ако този ден детето вече е имало едно ново за него изживяване, оставете посещението при фризьора за друг ден. Не претоварвайте емоциално детето.

Срешете внимателно косата на детето преди да отидете на фризьор. Ще спестите време на фризьора, а по-кратко подстригване е равно на по-малко стрес за детето ви.

Ако имате по-голямо дете, направете така, че да ги подстрижете заедно. Нека по-малкото види, че няма нищо страшно да подстрижат кака/батко му. Кажете му колко ще е красив/а след това.

Не забравяйте фотоапарата. Това е един от скъпите моменти, за които ще си спомняте с усмивка и умиление. Все пак това е едно от новите неща за детето ви.