Ограничения на кърменето

След като кърменето е толкова добро и полезно, защо не всяка майка, която има кърма, кърми бебето си?

Кърменето изисква изцяло себееотдаване от страна на майката, ето защо някои майки се чувстват вързани от непрестанното кърмене на новороденото.
Кърмата е по-лесно смилаема от адаптираното мляко и кърмените бебета огладняват по-бързо от бебетата хранени с АМ. Това означава, че през първите седмици от живота си кърмачето ще суче на поискване на всеки 2-3 часа. Това може да бъде доста натоварващо физически, а и психически. Но не се плашете, скоро бебето ви ще започне да суче по-рядко и ще спи все повече през нощта.

На някои млади майки се налага да се върнат отново на работа или да отсъстват от дома известно време. Някои от тях посягат към кутията с АМ, за да може друг да храни детето им, докато те отсъстват. Майките, които искат да продължат с кърменето, може да използват помпа, за да събират кърма, която впоследствие да дават на бебето си с шише. По този начин бебето им ще продължи да приема кърма, въпреки че майка му не го кърми.

Често пъти бащата също иска да е взима участие в грижите за бебето и най-вече да участва в храненето на детето.  Когато майката кърми, той може да гледа отстрани, да ѝ помагада се настани в удобна поза за кърмене, да вземе бебето, докато то се оригне и др. По този начин той ще вземе участие в процеса.

След като кърменето вече е факт, можете да включите и други членове от семейството да ви помагат в храненето на бебето, като му дават изцедена кърма с шише. Все пак и майката има нужда да сии почива от време на време. 😉