Хранителни добавки

Кърмата съдържа оптималната комбинация от витамини и лесно усвоимо желязо, които са достатъчни за бебето докато започне да приема и други богати на желязо храни (обикновено около шестия месец).

Едно здраво бебе, кърмено от здрава майка, не се нуждае от допълнителен прием на витамини или хранителни добавки, с изключение на витамин Д. Кърмата съдържа известно количество витамин Д, а този витамин се синтезира от човешкото тяло, когато е изложено на слънчевите лъчи. Но прекаленото излагане на слънце увеличава риска от увреждане на кожата, така че родителите биват съветвани да не излагат бебетата прекалено.

Американската педиатрична асоциация препоръчва всички кърмени бебета да приемат витамин Д още от втория месец до около едногодишна възраст. В България приемът на витамин Д обикновено продължава докато се затвори фонтанелата.

Адаптираните млека съдържат оптималното съотношение на витамини, включително и витамин Д, така че обикновено не е нужно да се дава нищо допълнително на бебе хранено с АМ.

През първите 6 месеца бебето не се нуждае от вода, сок или друга храна. Кърмата или адаптираното мляко му осигуряват всички необходими хранителни вещества, докато не започнат да консумират твърда храна. Посъветвайте се с вашия педиатър, ако имате въпроси относно храненето на новороденото.

1 comment

  1. Всеизвестно е че кърмата е много полезна но за жалост в последните години се наблюдава липсата на кърма у доста от младите майки

Comments are closed.