Видове диетични адаптирани млека

Млякото е основната храна на бебето до около шестия му месец. Както, обаче знаем, бебетата са различни и имат различни нужди. Това е наложило производството на различни видове диетични млека, които да задоволят нуждите на бебета с различни заболявания. Те отговарят на изискванията за хранене на съответното заболяване.

Ето някои от най-често срещаните видове диетични млека:

1. Хипоалергенни млека –  Те се произвеждат от краве мляко с частична хидролиза на белтъка. Тези млека са предназначени за хранене на деца, които имат фамилна обремененост с различни видове алергии. Не са подходящи, обаче, за хранене на деца, които имат алергия към кравето мляко.

2. Соеви млека – Те са произведени на основата на соев изолат и не съдържат лактоза. Използва се за хранене на деца с галактоземия (Това е генетично метаболитно заболяване, при което има дефект в способността на организма да усвоява захарна галактоза.) Тези млека не са подходящи за бебета с алергия към кравето мляко.

3. Нисколактозни млека – При нисколактозните млека количеството на лактозата е редуцирано. Те се прилагат при вродена или придобита непоносимост към лактозата. Подходящи са при деца с галактоземия. Най-често безлактозните млека се прилагат в хода на остра диария

4. Антирефлуксни млека – Тези млека са предназначени за бебета с гастроезофагеален рефлукс. Те съдържат сгъстител – клей от рожкови или обработено царевично нишесте. При тях е намалено количеството на мазнините, а са увеличени въглехидратите.

5. Хидролизирани млека – Това са млека, предназначени за хранене на бебета с алергия към краве мляко. Изписват се и при тежки форми на недохранване, както и за бебета, които са родени с много ниско тегло. Повечето хидролизирани млека са нисколактозни.