Хранене на детето от 1 до 2 години

Вкусовите предочитания на децата във възрастта между 1 и 2 години се променят и все повече заприличват на тези на възрастните.

Вашата задача е да не преставате да им предлагате нови вкусове и консистенции. Вкусовете се формират още в ранна възраст, затова помогнете на детето си да развие вкус към здравослоните и качествени храни.

Малките деца имат и малки стомахчета, затова храната им давайте храна, която съдържа нужните им хранителни вещества и ограничете бонбоните и празните калории.

Вашето дете ще опитва да се храни само, отначало с пръсти, а към 15 – 18 месеца ще започне да използва и прибори. Не му отнемайте възможността да упражнява тези си умения, но и му помагайте, когато се затруднява. С течение на времето детето ще се справя все по-добре и вие ще можете да се отдръпнете и да го оставите да се храни напълно самостоятелно.

На малките деца им харесва да показват своята самостоятелност и масата е едно от местата, където можете да дадете повече независимост и свобода на действията на вашето дете. Позволете му да се води от чувствата си за глад и ситост, но установете границите.

Запомнете: вие решавате какви храни да предложите на детето си по време на хранене, а то е в правото си да избере кои от тях да изяде и в какво количество, а също така дали да яде въобще.