Хранене на дете на 1 година

Честит първи рожден ден на вашето пораснало слънчице! На тази възраст вашето бебе вече става дете и иска да прави всичко като големите, включително и да яде същата храна.

На 1 година има деца, които нямат зъби, но има и такива с изникнали всички зъби. Някои едногодишни деца ходят стабилно, докато други все още не смеят да се пуснат и да ходят сами. Тези разлики в развитието са нормални и можем да оочакваме и различия в храненето на различните деца. Ето защо, най-добре е винаги да се консултирате с вашия педиатър ако имате притеснения относно храненето на детето си или се чудите дали можете да му дадете някоя нова храна.

Мляко: Вашето бебе все още има нужда да приема мляко. В тази възраст нужното му количество е около 500 гр. на ден. Повечето педиатри съветват да не давате краве мляко на детето си поне до неговия първи рожден ден, а още по-добре е да изчате докато стане на година и половина.До тази възраст кърмата или адаптираното мляко са най-подходящи за него. Когато вече започнете да давате краве мляко на детето си, то трябва да е пълномаслено, а не обезмаслено.

Като допълнение, опитайте да давате и поне малки количества от следните хранителни групи всеки ден:

  • Хляб, овесени ядки, ориз, макарони
  • Зеленчуци
  • Плодове
  • Месо, риба, яйца

Киселото мляко и сиренето осигуряват почти същите хранителни вещества като прясното мляко, така че могат да заместят част от неговия дневен прием.

Запомнете: Детето ви не трябва да яде от всички групи на едно хранене! Има бебета с меко казано странни хранителни предпочитания. Някои могат, например, да ядат само ориз на едно хранене и банани на следващото. С времето, обаче, те започват да променят тези си навици, стига да им предлагате достатъчно разнообразна храна.