Не сте и предполагали – Бебетата учат и докато спят

За разлика от възрастните бебешкият мозък е като гъба, която попива всичко и при всяка възможност учи нещо ново, дори и когато бебето спи!

Учени изследвали определен брой деца, за да определят тези с по-висок риск от проблеми в развитието като аутизъм или дислексия например. Тестът се състои от изсвирването на няколко тона и след това нежен “полъх” въздух върху клепачите.
20 минути след това се изсвирва същата поредица ноти, този път без “подухването”, но 24 от 26 бебета стискат очи след като чуят нотата, след която следва “подухването”. Това показва, че дори и в съня си, те свързват звуците и движенията в заобикалящата ги среда.
За потвърждаване на резултатите е направено и ЕЕГ на тези 24 деца и то показва мозъчна активност и промени, показващи обновяване на информацията, което показва, че научават нещо ново. Те се учат чрез рефлекса да откликват на звука и последващия полъх в клепачите им.
Подобни тестове могат да послужат като неинвазивни начини за откриване на възможни отклонения в развитието на деца, при които не е налице научаване на нещо ново по време на тестовете.