А вие правите ли тези грешки?

Често, в стремежа си да приспят бебето, родителите правят някои погрешни неща и създават погрешни навици, които вместо да улеснят, още повече затрудняват приспиването и сънят на бебето.

Ето някои от тях:

Нямате ритуал за лека нощ: Много добра идея е да установите ритуал преди лягане. По този начин бебето свиква по-лесно да заспива само и се чувства по-спокойно.

Изкъпете бебето, облечете му пижамката, похушкайте го малко, прочетете му кратка приказка…

Това действа успокояващо на бебето и то свиква да заспива по едно и също време всеки ден. И въпреки, че не всеки път е възможно да изпълните целия този ритуал, направете всичко възможно това да се случва по-често.

Имате твърде дълъг ритуал за лека нощ: Твърде дългият ритуал преди лягане също не е добра идея. Има опасност накрая той да завърши с превъзбуждане на бебето и изтощаването му, а всички знаем, че твърде изморените и превъзбудени деца заспиват по-трудно.

Друга добра идея е да научите бебето да заспива и спи на шум, но умерен разбира се. Ако бебето свикне, че винаги трябва да е тъмно и тихо за сън, ще ви е по-трудно (почти невъзможно) да го приспите при други условия.