Бебешките нокти

Трябва ли да режа ноктите на бебето ми?

Да. Ноктите на бебето ви може да са по-меки и гъвкави от вашите, но внимавайте, защото са остри! Новороденото почти няма контрол върху своите движения и лесно може да одраска себе си или вас.

Ноктите на малките ръчички на бебето растат толкова бързо, че може да се наложи да ги режете по няколко пъти на седмица. За сметка на това ноктите на краката растат бавно и ще ви се налага да ги режете доста по-рядко.

Как да режа ноктите на бебето ми без да нараня пръстчетата му?

Най-подходящото време за рязане на ноктите на бебето е, докато спи. Друг подходящ момент е след банята, когато ноктите са най-меки.

Уверете се, че е достатъчно светло, за да виждате добре какво правите. Използвайте бебешка ножичка или бебешка нокторезачка. Натиснете възглавничката на пръстчето, под нокътя, надолу, за да избегнете захващенето на кожичка. Дръжте малките пръстчета здраво и действайте смело, но и много внимателно.

Изрязвайте ноктите на ръцете по линията на пръстчетата, а ноктите на краката режете по права линия. След това заоблете неравностите с пила. Всъщност, ако бебето ви не се противи на процедурата, а вие имате достатъчно търпение, можете да не режете ноктите, а само да ги подкъсите с пила.

Ако решите да правите маникюра на бебето си, докато е будно, извикайте някой да ви помага, за да не шава прекалено мъника, докато вие работите. Помощникът може да му отвлича вниманието с нещо, за да можете вие спокойно да режете ноктите.

Някои родители гризят ноктите на бебето вместо да ги режат или пилят.Това, обаче, крие риск от предаването на микроби от вашата уста на малките пръстчета и ако има дори и лека раничка на пръста на бебето, тя може да се инфектира. Друг проблем е, че няма да виждате какво правите, а както сами ще се убедите, пръстчетата на бебето са много по-малки от вашите зъби.

Ако порежа пръстчето на бебето, как да спра кървенето?

В случай, че кошмарите ви все пак се сбъднат, не се съдете прекалено строго – случва се на много родители. Просто увийте кърпичка около пръстчето и притиснете леко. Кървенето ще спре след минута – две.

Не се поддавайте на импулса да опаковате с лепенки бебешкото пръстче. Съществува опасност, ако налапа пръста си, лепенката да изпадне в устата на бебето и то да се задави.